Poštovné pri nákupe nad 20 EUR platíme za Vás! Využite na nové akcie a zľavy.

Království tianDe

Ako na zdravý jedálniček z pohľadu TČM

26.08.23 6533x prečítané

Čo všetko odporúča tradičná čínska medicína?

Zdieľať



Ako na zdravý jedálniček z pohľadu TČM

Terapeuti tradičnej čínskej medicíny považujú harmonicky vyladené jedlo za najlepšiu prevenciu chorôb aj za liek na už vzniknuté zdravotné neduhy. Dietetika TČM si zakladá na stravovaní v súlade s ročnými cyklami, potrebou jednotlivých orgánových okruhov, s telesnou konštitúciou a vyvážením energií Jin a Jang . Okrem výživovej hodnoty potravín berie do úvahy aj ich chuťový a termický vplyv. Rovnováha vo všetkých smeroch rovná sa zdraviu .

Termický vplyv stravy

Každá potravina má vlastný termický účinok , teda schopnosť vyvolávať v nás pocity chladu alebo tepla . Niektoré ochladzuje, iné zahrieva a sú aj potraviny termicky neutrálne. Vhodne zvolenou skladbou potravín môžeme správne vybalansovať energetickú nerovnováhu v tele . Odbúrať nadmieru chladu (Jin) a naopak tepla (Jang). A to nielen s ohľadom na ročné obdobie, ale aj na energetické a konštitučné nastavenia nášho tela.

Čínska medicína rozlišuje 5 možných energií

  1. studená - silný Jin
  2. horúca - silný Jang
  3. chladná - Jin
  4. teplá - Jang
  5. neutrálna - vyrovnaná energia Jin a Jang

Termické vlastnosti potravín môžete zmeniť

Ich pôsobenie na pocity nášho tela ovplyvňuje aj kulinárska úprava , teda varenie, pečenie alebo dusenie aj dĺžka samotnej prípravy. Studenú energiu určitej potraviny potom môžete napríklad neutralizovať zahrievacou potravinou . Ochladzujúci jogurt napríklad vybalansujete pridaním hrejivej škorice.

Zahrievacia strava zvyšuje jangovú energiu v tele

Zrýchľuje, prehrieva, sťahuje a podporuje cirkuláciu. Napospol sem patrí všetko teplé jedlo, pokrmy z jednej panvice, varené, dusené, pečené mäso i zelenina a dlho ťahané vývary.

Zahrievacie potraviny

  • Ovocie: predovšetkým tepelne spracované; marhule, hrozienka, čerešne, mango, papája
  • Zelenina: cibuľa, pór, pažítka, tekvica, horčica, batáty, fenikel, chren
  • Obilniny, strukoviny, orechy: guľatozrnná ryža, pohánka, pšeno, vlašské orechy, kokos, píniové semienka
  • Živočíšne produkty: maslo, kuracie, jahňacie, zverina, všetko pečené a grilované mäso
  • Nápoje: kakao, zlaté mlieko, šalviový čaj, alkohol a káva
  • Korenie: škorica, klinček, korenie, chilli, kurkuma, karí, oregano, muškátový orech, nové korenie, aníz, cesnak, zázvor, kôpor

Ochladzujúca strava zvyšuje jinovú energiu v tele

Spomaľuje, uvoľňuje, ochladzuje krv a prečisťuje horúco a zbavuje toxínov. Všeobecne sem patrí všetka surová zelenina a ovocie, blanšírované či krátko varené a dusené jedlá a studené nápoje.

Ochladzujúce potraviny

  • Ovocie: všetky citrusy, banán, melón, ananás, jahody, jablká, hrušky, hrozno
  • Zelenina: uhorka, paradajka, zeler, zelená listová zelenina, riasy, čakanka, špargľa, čerstvé klíčky, rebarbora, baklažán, cuketa
  • Obilniny a strukoviny: sója, tofu, kukurica, jačmeň, dlhozrnná ryža, mungo
  • Živočíšne produkty: syry, jogurty, králičie mäso
  • Nápoje: zelený čaj, matcha tea, mätový čaj, minerálne vody
  • Korenie: sójová omáčka, miso

Neutrálna strava udržuje vyrovnanú energiu Jin a Jang v tele

Ideálne dopĺňa a spestruje jedálniček v každom období a je vhodná pre všetky energetické typy. Patrí sem väčšina obilnín a druhov mäsa, z ovocia potom bobuľoviny a chuťovo neutrálna zelenina.

Neutrálne potraviny

  • Ovocie: avokádo, datle, figy, slivky, všetky bobuľoviny
  • Zelenina: kapusta, červená repa, mrkva, kvaka, hrášok, zemiaky, brokolica, kaleráb, fazuľky, huby shiitake, lesné huby
  • Obilniny, strukoviny, orechy: amarant, quinoa, raž, bulgur, červená šošovka, kuskus, špalda, mandle, lieskové orechy, sezam, tekvicové semienko
  • Živočíšne produkty: bravčové, hovädzie, morčacie mäso, ostriež, pstruh, platesa, kapor, losos, mlieko, vajcia
  • Nápoje: voda, šípkový čaj, šťava z hrozna, pu-erch, čierny čaj
  • Korenie a sladidlo: med, šafran, sladké drievko, trstinový cukor

Päť elementov, patero chutí

Každému z piatich období v roku vládne jeden energetický element. Drevo vládne jari, Oheň panuje v lete, prvok Zeme sa spája s prechodným obdobím neskorého leta, Kov patrí k jesene a Voda je priradená zime. Elementy pentagramu sa navzájom podporujú, ovplyvňujú a striedajú sa v priebehu dňa, celého roka i života. S každým elementom sa spája určitá chuť. Jej pôsobenie v organizme potom zodpovedá určitým orgánom pentagramu a spája sa s určitou emóciou. Chuťovým účinkom dokáže potravina uviesť do rovnováhy, vyživovať a harmonizovať jednotlivé orgánové okruhy . Harmonická strava podľa TČM sa v ideálnom prípade pozostáva zo všetkých týchto piatich chutí.

  1. Kyslá chuť patrí orgánu Pečeň
  2. Horká chuť sa spája s orgánom Srdca
  3. Sladká chuť patrí k Slezine
  4. Pikantné patrí orgánu Pľúca
  5. Slaná sa spája s orgánom Ľadvin

V stravovaní podľa TČM platí: udržujte chute a energiu v rovnováhe

Ste aktívna, horkokrvná, červenú vám často tváre? Schlaďte sa

Prospejú vám vychladené nápoje, neutrálne a studené potraviny s prevahou surového ovocia a zeleniny, horké a kyslé.

Ste pasívni, večne prechladnutí a pobledlí? Zahrejte sa

Zimomrivosť vyžeňte z tela teplým nápojom, vareným a pečeným pokrmom a pikantným korením. Prospeje vám všetko pálivé, sladké a slané.

TČM pracuje so šiestimi konštitučnými a energetickými typmi

Rovnako ako je to u rastlín, aj každý človek má iný korienok. Čo vo výžive prospieva jednému, môže uškodiť inému. Základom zdravia u každého typu je nájsť v stravovaní balans a správnu mieru. Potlačiť svoju dominanciu. Vlhký typ zaradí do jedálnička potraviny, ktoré ho vysušujú a vylúčia nadbytok cukru, mliečnych výrobkov a bielej múky, suchý typ zase doplnia tie zvlhčujúce. Horúci typ sa zameria na ochladzujúce potraviny a naopak studený na zahrievacie. Nadmerný sa v jedle uskromní a nedostatočný si dopraje poriadny nášup.

1. Horúci typ

človek večne smädný, horkokrvný s červenými tvárami. Je akčné a rýchlo hovorí. Dáva prednosť studeným nápojom. Máva tuhšiu stolicu a málo moču.

2. Studený typ

zimomrivý človek bez pocitu smädu, väčšinou poblednutý. Hovorí pomaly a koná rozvážne. Dáva prednosť teplým nápojom. Máva mäkšiu stolicu a veľa moču.

3. Nadmerný typ

silný a atletický človek s prenikavým hlasom. Je energický a plný elánu. Inklinuje k srdcovým chorobám a vysokému krvnému tlaku.

4. Nedostatočný typ

je chudý so sklonom k podvýžive. Ticho hovorí, je pasívne, bez energie a životného elánu. Trpí na večnú únavu, búšenie srdca a nadmerné potenie.

5. Suchý typ

chudý, ťažko pribúda na váhe. Má sklon k ekzémom, alergiám a suchému kašľu. Trpí často smädom, má suché pery, chraptí a preskakuje mu hlas.

6. Vlhký typ

človek so sklonom k nadváhe či obezite, býva večne unavený a bez energie. Trápi ho na časté zahlienenie, opuchy celého tela a zadržiavanie vody.

Neberte jedlo iba ako palivo pre telo. Spojte jedenie s radostným zážitkom

Proces správneho trávenia začína už v ústach pri žuvaní. Jedzte bez zhonu. Venujte svoju pozornosť iba a len tomu, čo máte práve na tanieri. Vedomé jedenie prinesie úžitok vášmu telu a podporíte svoje zdravie.

  • jedzte pestro a primerane
  • neponáhľajte
  • nehltajte
  • poriadne žujte

Každé jedlo má svoj čas. Ako tikajú orgánové hodiny?

Načasujte si svoj stravovací rytmus podľa orgánových hodín. Najväčšiu zásluhu na dobrom trávení má žalúdok . Ten je na vrchole svojej aktivity od 7. do 9. hodiny rannej. Tu si môžete dopriať výdatné raňajky. Jeho aktivita klesá medzi 19. a 21. hodinou. Počítajte s tým, že trávenie trvá aj niekoľko hodín, preto si večeru doprajte s mierou a predstihom.

Aj v tradičnej čínskej dietetike platí, že každý človek je iný a podľa toho k sebe tiež pristupujte. Naučte sa vnímať svoje telo. Len tak spoznáte, čo vám robí alebo nerobí dobre. Po dobrom jedle by ste sa mali cítiť lepšie ako pred ním. Pokiaľ u vás táto zásada neplatí, je najvyšší čas na zmenu.

Štítky

Najobľúbenejšie

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

15. 1. 202456028x prečítané

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

31. 10. 202426953x prečítané

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Najväčší predajca kvalitných
produktov tianDe

Doprava zadarmo pri nákupe
nad 60 €

Darčeky na nákup nad 40 €
podľa vášho výberu

Pravidelné zľavové akcie
a súťaže o produkty

Staňte sa súčasťou nášho kráľovstva

#kralovstvi_tiande_official

Staňte sa kráľovnou

a získajte tretinu kráľovstva k tomu

Pridajte sa do klubu tianDe kráľovien.
Zaregistrujte sa a zadarmo dostanete
VIP kartičku s tianDe ID, s ktorou máte
kedykoľvek všetky produkty o 1/3 lacnejšie .