Zľavy končí! Nakúpte výhodne pokiaľ je čas! Akcia končí už 30.4

Království tianDe

Nalaďte sa na zimu. Zahrejte svoje telo podľa tradičnej čínskej medicíny

09.01.24 475x prečítané

V zime sa spomaľuje prúdenie našej vnútornej energie, telo sa horšie prekrvuje a my intenzívnejšie vnímame chlad. Prirodzene túžime po niečom, čo nás zahreje.

Zdieľať



Nalaďte sa na zimu. Zahrejte svoje telo podľa TČM

Počas chladných mesiacov naše telo stagnuje. Utlmenie organizmu je ale plne v súlade s týmto ročným cyklom . Máme menej energie, sme často unavení, metabolizmus nám spomaľuje a my sa musíme ku každému pohybu prehovárať. Cítime potrebu väčšieho pokoja, tak ako je v pokoji príroda okolo nás. Najradšej by sme zaliezli do perín a zostali v nich až do jari. V zime sa totiž spomaľuje prúdenie našej vnútornej energie , telo sa horšie prekrvuje a my intenzívnejšie vnímame chlad . Prirodzene túžime po niečom, čo nás zahreje.

Ako spoznať, že je v tele príliš chladu?

Známkou nahromadenej energie Jin sú skrehnuté nohy, na chlad citlivé kĺby a sklony k častému prechladnutiu , ktoré sprevádza zimnica. Prevahu chladu sprevádza aj bledosť, celková telesná únava, pocity smútku, úzkosti, nespavosť a zlé sny.

Je vám zima? Rozdúchajte svoj vnútorný oheň

Aby sa telo zahrialo, potrebuje prijať veľa energie . A my ho v tom môžeme podporiť správne poskladaným jedálničkom . Ako sa ochladí, musíme do pece pridať viac paliva. Ak máte doma štvornohého spoločníka, všimnite si, že je v zime o dosť hladnejší. V tomto ročnom období je pre každého živého tvora normálne mať väčšiu chuť do jedla a vyžadovať sýtejšie pokrmy. Netýka sa to len tých, čo práve hibernujú. Je aj prirodzené, že si ukladáme viac tukových zásob. Tie potom „odhodíme“ zase s príchodom teplejšieho počasia.

Číňania majú vlastnú odpoveď na zdravú výživu, bez ohľadu na trendy

V každom ročnom období nám podľa učenia tradičnej čínskej medicíny prospieva iná skladba stravy. Čínska dietetika je založená na stravovaní v súlade s ročnými cyklami , vyvážením energií Jin a Jang , nárokmi jednotlivých orgánových okruhov a berie do úvahy aj telesnú konštitúciu. Pri potravinách konzumovaných v danom období hľadí nielen na výživovú hodnotu. Berie do úvahy aj ich chuť a termický vplyv .

Aby sme pochopili, čo je pre nás dobré, nemusíme hľadieť až do ďalekej Číny

Spomeňte si, čo v zime jedli naši predkovia. Stačí sa vrátiť späť tak o pol storočia. Ešte naši starí rodičia bežne využívali potraviny, ktoré boli v daný čas dostupné , alebo sa dali bez problémov dlhší čas skladovať. Sed ut varius urna. Ut pretium odio orci, at aliquam justo sagittis vitae. Etiam finibus turpis sit amet risus feugiat, sit amet fringilla dolor commodo.

Jedzte podľa sezóny

To je pravidlo, ktorého sa treba držať v každom ročnom období. Sezónne potraviny z oblasti, kde žijeme, nám dodajú výživu, ktorú práve potrebujeme . Aj keď pulty našich obchodov lákajú v zime na pomaranče, grepy, citróny a mandarínky, skúste im odolať. Citrusy práve dosahujú plnú zrelosť v miestach, kde vrcholia leto. Sú teda sezónnym ovocím napríklad pre Brazílčanov, ale už nie tak pre nás Stredoeurópanov.

Potraviny, ktoré by nemali chýbať v zimnom jedálničku

V boji s chladom stavte na zahrievacie potraviny. Dodajú telu potrebnú energiu, podporia jeho obranyschopnosť a navyše zrýchlia metabolizmus.

Čo jesť v zime podľa TČM

  • Zelenina: tekvice, pastinák, koreňová zelenina, batáty, koreň lopúcha, cesnak, cibuľa, pór, chren
  • Obilniny: hnedá ryža, amarant, pšeno , pohánka, quinoa, proso, ovsené vločky
  • Živočíšne výrobky: mäso kuracie, baranie, jahňacie, divočina, kačacie, husacie, ryby, vnútornosti, vajcia, syry plesňové, kozie a ovčie
  • Ovocie: všetko sušené ovocie, datle, dusené jablká a hrušky
  • Orechy a semená: mak, vlašské orechy, mandle, slnečnicové a tekvicové semienka
  • Korenie: fenikel, rasca, zázvor, čierne korenie, škorica, badián, aníz, klinček, chilli a kurkuma
  • Bylinky: koriander, tymián, šalvia, oregano, bazalka
  • Nápoje: kakao, alkohol, červené víno, káva, čierny čaj, zlaté mlieko
  • Tuky: za studena lisované oleje zo semien a orechov, masť, ghí

Naučte sa vnímať, čo jete

Čoskoro sami spoznáte, kedy sa vám pri konzumácii potravín po tele rozlieva príjemné teplo a kedy chlad.

Ako na prípravu pokrmov

Pečte, varte, blanšírujte. Zahrievací efekt majú niektoré potraviny zo svojej prirodzenej podstaty, ale zvýšiť sa dá ešte tepelnou úpravou. Čím dlhšie pokrmy necháte v teple, tým lepšie potom prehrejú vás . Posilňujúce sú dlho ťahané vývary a krémové zeleninové polievky, dusené a pečené jedlá z jednej panvice. Príjemné do žalúdka sú teplé obilné kaše, naslané aj sladké. Teplo v tele rozprúdi aj niektoré bylinky a štipľavé korenie. Pridávajte ich do pokrmov podľa ľubovôle.

Zahrejte sa zvarenou hruškou so zázvorom

Poriadne okorenený horúci drink vám pomôže sychravé počasie lepšie zvládnuť.

Všetko je o rovnováhe. Aký zmysel má v TČM chuť

Pestrá kombinácia potravín podľa ich povahy a chuti slúži na doplnenie esencie, ktorú ľudské telo potrebuje. Číňania rozdeľujú chute do piatich rôznych druhov. Kyslé, horké, sladké, pikantné a slané. Päť chutí ale nie je obmedzených len na naše zmysly. Každá chuť sústa posiela výživu do príslušných orgánov. Preto považujú za potrebné mať v strave zastúpenú každú z nich.

  • Kyslá chuť sa dostáva do pečene. Pomáha zastaviť potenie a zmierňuje kašeľ.
  • Slaná vstupuje do Ľadvin. Pomáha odvádzať, prečisťovať a zmäkčovať odpadové látky.
  • Horká smeruje do Srdca a Tenkého čreva. Pomáha ochladiť teplo a vysušiť vlhkosť.
  • Pikantné vstupuje do Pľúc a Hrubého čreva. Pomáha stimulovať chuť do jedla a prehrieva.
  • Sladká chuť mieri do Žalúdka a Sleziny. Pomáha harmonizovať a tonizovať trávenie.

Podporte svoje Obličky

V zime sa k slovu dostávajú Obličky . Máme pre vás 5 tipov, ako ich udržať v skvelej kondícii.

1) Schovajte uši pod čiapku

Uši sú zmyslovým orgánom obličiek. V zimných mesiacoch sú náchylnejšie na ofúknutie a zápaly stredoušia. Preto udržujte uši v teple. Keď máte uši ako ľad, priložte na ne dlane a krúživým pohybom ich prehrejte.

2) Nenechajte nohy leňošiť

V chodidlách nôh začína meridián Ľadvin. A ten je dobré pravidelne stimulovať. Ak máte sedavé zamestnanie, skúste z času na čas vstať od stola a prešľapovať aspoň na mieste. Prekrvenie pomôžu masáže plôšok nôh.

3) Teplo sa obliekajte

TČM odporúča obliekať sa podľa ročného obdobia, nie podľa aktuálneho počasia. Aj chvíľkové vyššie teploty môžu byť totiž zradné. Krk, chrbát a nohy v teple, to je základ. Nezabúdajte preto v zime na šál, nátelník a teplé ponožky.

4) Zimnicu zažeňte horúcim kúpeľom

Ideálne pre rýchle prehriatie tela sú soľná aróma kúpeľa a masáž . Aj pri výbere byliniek do kúpeľa dajte prednosť tým zahrievacím, ako je zázvor a chilli.

5) Prehrejte svoje telo turmalínom

Chladom najviac trpia bedrá, nohy a kolená. Zaobstarajte si na zahriatie špeciálne turmalínové pomôcky.

Teplo pomôže rozprúdiť Wutong

Klinčeky, zázvor, škoricovník, gáfor. Štvoro bylín, ktoré prehrejú vaše telo až na kosť.

Kto by sa nemal prehrievať

Pretože každý z nás je unikátna bytosť, ani horúce kúpele, turmalín alebo zahrievací jedálniček nie je univerzálne vhodný pre všetkých. Vyhnite sa horúčave a zahrievacím potravinám v týchto prípadoch:

  • máte vysoký krvný tlak
  • trpíte častými migrénami
  • ste po prekonanej mŕtvici
  • trpíte na nervozitu a hyperaktivitu
  • trápi vás nočné potenie
  • v menopauze, v tehotenstve au malých detí

Ešte jeden tip na záver. Ulovte si každý slnečný lúč, ktorý sa okolo vás mihne

Slnko je naším najprirodzenejším zdrojom tepla, ale aj radosti a toľko potrebného optimizmu. Využite každú šancu, kedy si lúče prerazia cestu medzi mrakmi a nastavte im svoju tvár.

Štítky

Najobľúbenejšie

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

8. 1. 202421376x prečítané

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

15. 1. 202418721x prečítané

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Najväčší predajca kvalitných
produktov tianDe

Doprava zadarmo pri nákupe
nad 60 €

Darčeky na nákup nad 40 €
podľa vášho výberu

Pravidelné zľavové akcie
a súťaže o produkty

Staňte sa súčasťou nášho kráľovstva

#kralovstvi_tiande_official

Staňte sa kráľovnou

a získajte tretinu kráľovstva k tomu

Pridajte sa do klubu tianDe kráľovien.
Zaregistrujte sa a zadarmo dostanete
VIP kartičku s tianDe ID, s ktorou máte
kedykoľvek všetky produkty o 1/3 lacnejšie .

Cookies

Naša spoločnosť používa súbory cookies na správne fungovanie vášho obľúbeného e-shopu, na prispôsobenie obsahu stránok vašim potrebám, na štatistické a marketingové účely. Kliknutím na tlačidlo prijímam nám udelíte súhlas ich zberom a spracovaním, a my vám poskytneme ten najlepší zážitok z nakupovania.

Vaše nastavenie súborov cookie

Tu máte možnosť prispôsobiť soubory cookie v súladu s vlastnými preferenciami a neskôr nastaviť alebo kedykoľvek vypnúť v pätičke webu.

Technické cookies sú nevyhnutné pre správne fungovanie webu a všetkých funkcií, ktoré ponúkajú.

Personalizáciu prevádzame na základe vami prehliadnutého tovaru. Ďalej potom upravujeme zobrazovaný obsah podľa toho, čo vás zaujíma.

Tieto cookies nám umožňujú meranie výkonu nášho webu a za pomoci získaných dát potom môžeme zlepšovať zážitok z nakupovania zákazníkom.

Tieto cookies sú využívané reklamnými a sociálnymi sieťami vrátane Googlu na prenos osobných údajov a personalizáciu reklám, aby boli pre vás zaujímavé.