Království tianDe

Chronický zápal, zabijak nášho zdravia

11.10.23 8008x prečítané

Krvné rozbory a vyšetrenia máte v poriadku, aj napriek tomu sa cítite byť unavení a vyčerpaní? Býva to častý obrázok toho, ako vás nenápadne oslabujú mikro zápaly v tele. Chronický zápal je metlou našej doby. Stojí za väčšinou chronických a degeneratívnych ochorení.

Zdieľať



Chronický zápal, zabijak nášho zdravia

Krvné rozbory a vyšetrenia máte v poriadku, aj napriek tomu sa cítite byť unavení a vyčerpaní? Býva to častý obrázok toho, ako vás nenápadne oslabujú mikro zápaly v tele. Chronický zápal je metlou našej doby. Stojí za väčšinou chronických a degeneratívnych ochorení.

Slovo zápal všetci určite poznáte a počas života ste sa zrejme už stretli s jeho prejavmi ako je opuch, začervenanie či bolesť. Akútny zápal nám zachraňuje život, je prirodzenou súčasťou nášho imunitného systému, kedy nás chráni pred infekciou, baktériami a inými patogénmi a rizikami poškodenia. Je zameraný na hojenie a regeneráciu poškodených tkanív.

Rozlišujeme zápal akútny a chronický

Akútny zápal reaguje na poranenia, úraz alebo infekciu. Jeho cieľom je ochrana pred toxínmi a patogénmi a zahojenie a vyliečenie poškodenej oblasti. Cieľom je vrátiť telo späť do rovnováhy.

Chronický zápal je úplne odlišný. Pretrváva v našom tele mesiace až roky. Je nenápadný, plazivý a spôsobený najmä človekom a civilizačnými vplyvmi moderného sveta ako je strava, stres, chemické prvky, znečistené ovzdušie. Vedie k dlhodobej nerovnováhe nášho organizmu a tým aj k chorobám fyzického i psychického charakteru. 1)


Riziká chronického zápalu

Chronický zápal je pôvodcom zdravotných ťažkostí ako sú: ateroskleróza, astma, nádorové bujnenie, roztrúsená skleróza, Alzheimerova demencia, zápaly tráviaceho ústrojenstva, obezita.

Chronický zápal sa týka takmer všetkých zdravotných ťažkostí a je tiež spájaný so starnutím.

Tri charakteristické znaky chronického zápalu:

  1. Subklinický - zle diagnostikovateľný. Ani CRP testy na zápaly nemusia poukázať, pretože test nemusí byť dosť citlivý, zápal môže byť "jemný".
  2. Chronický - trvajú dlho, roky aj desiatky rokov. chronický zápal nie je často fyzicky pociťovaný, bežne ho nepoznáme. Tieto zápaly sú však podľa výskumov jedným z najväčších rizík pre väčšinu populácie.
  3. Systematický - taký zápal nie je lokalizovaný len na jednom mieste v tele alebo na jednom orgáne. Môže sa prejavovať po celom tele a spôsobovať dysfunkcie rôznych orgánov. V krajných prípadoch ústia v chorobe srdca, neurodegenerácii, rakovinu, diabetes, chronické choroby ale aj depresie a úzkosti. 3)

Podľa MUDr. Freje „Akútny zápal je ochrannou a liečebnou reakciou na život ohrozujúce infekcie či poškodenie. Chronický zápal je neprimeranou a nezdravou imunitnou reakciou organizmu na niektoré často neškodné faktory, ktoré trvalým pôsobením vedú k poruchám metabolizmu a chronickej choroby. 2)


Prejavy chronického zápalu v tele

Za týmto typom zápalu sa skrýva celá škála príznakov, ktorých príčiny bývajú často nešpecifikované:

  • pocit neustálej únavy a vyčerpania,
  • poruchy koncentrácie, poruchy pamäte, depresie, úzkosti,
  • civilizačné choroby ako sú alergie, astma a atopický ekzém, zápaly ďasien, cukrovka, choroby kardiovaskulárneho systému, obezita,
  • autoimunitné ochorenia: roztrúsená skleróza, psoriáza, poruchy štítnej žľazy, kvasinky, reumatoidná artritída, lupus,
  • degeneratívne ochorenia, zápaly v kĺboch, artróza, artritída,
  • zažívacie problémy, zápal čriev, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva,
  • zlá kvalita vlasov a nechtov.

Rizikové faktory pre vznik zápalu v tele?

Je popísaných mnoho rizikových faktorov pre vznik chronického zápalu. Najväčší podiel tvorí nesprávna strava a všeobecne známe protipóly zdravého životného štýlu:

  • toxické látky a chemikálie,
  • nekvalitné potraviny,
  • nevyvážená strava s nadbytkom cukrov a konzervantov,
  • fajčenie,
  • stres,
  • nedostatok spánku,
  • nedostatok pohybu,
  • hormonálna antikoncepcia,
  • nadužívaniu liekov a antibiotík. 2)

Dávajte si pozor na na dlhodobé užívanie liekov , v horizonte mesiacov a rokov. Lieky môžu svojimi nežiaducimi účinkami poškodiť organizmus viac, než samotná choroba. Užívanie liekov je nevyhnutné v situáciách života ohrozujúcich ako je napríklad akútna infekcia či infarkt myokardu, tam majú svoj nezastupiteľný účinok. Mnohí lekári však choroby liečia len pomocou liekov bez toho, aby venovali pozornosť ďalším faktorom ako je prostredie, životospráva či detoxikácia. 1)


Za modernizáciu platíme chronickými zápalmi

Chronický zápal je spoločným faktorom civilizačných chorôb. V 20. storočí začalo dochádzať k zhoršenému ovzdušiu, odklonu od prírody, zhoršenej kvalite stravy, zlej životospráve. Spolu s vyššou mierou stresu sa tieto faktory začali prejavovať vo forme chronických civilizačných chorôb.

Hlavná trojica vplyvov na naše zdravie

Pri infekčných chorobách hrá hlavnú úlohu táto trojica:

  • hostiteľ (sám človek a jeho životný štýl)
  • prostredie (všetko okolo nás - ovzdušie, rodina, pracovné prostredie)
  • mikroorganizmy (baktérie, parazity a vírusy)

Aj tieto faktory sa vplyvom priemyselnej spoločnosti začali viac šíriť a my sme tak ohrozenejší. Priemyselné prostredie totiž vytvára vhodné podmienky na rýchle šírenie baktérií, vírusov, parazitov znečisteným ovzduším, vodou (1) alebo cez infikovanú zver.

Viac o téme, ako sa do nášho tela môžu dostať parazity si môžete prečítať v blogovom článku Parazity v tele .


Ideálnou cestou ako sa brániť je prevencia

Pri dodržiavaní jednoduchých princípov má každý šancu predísť chorobám alebo riešiť svoje dlhodobé zdravotné problémy. Správnou stravou spolu s ďalšími zmenami životosprávy, dostatočným spánkom, cvičením, detoxikáciou a odstránením stresu a meditácií im môžeme predchádzať alebo sa ich zbaviť, pokiaľ nás už ohrozujú.


Faktory podporujúce zápal:

  • starnutie
  • zlá strava
  • nadmerný kalorický príjem
  • rýchle občerstvenie
  • konzumácia nezdravých tukov
  • vysoký podiel omega-6 tukov
  • stužený tuk
  • nedostatočný príjem vlákniny
  • ovocný cukor fruktóza, glukóza
  • mäso z bitúnku, červené mäso
  • potraviny s vysokým glykemickým indexom
  • sladené nápoje
  • nadmerná konzumácia alkoholu
  • nedostatočný spánkový režim
  • depresia, úzkosti, stres
  • obezita
  • fajčenie aj pasívne vdychovanie dymu
  • nedostatok pohybu
  • znečistené ovzdušie
  • finančná neistota
  • chemikálie a toxické látky
  • syndróm chorých budov (vlhkosť, pleseň, zlé osvetlenie)
  • vplyv klimatizácie
  • nižšie vzdelanie a spoločenské postavenie

Faktory pôsobiace proti zápalu

  • mladší vek
  • protizápalová strava
  • znížený kalorický príjem
  • nízky príjem omega-6
  • dostatok omega-3 tukov
  • stredomorská strava
  • olivový olej, rybí olej
  • ovocie, zelenina, orechy
  • chudé mäso, bio mäso, ryby
  • nízky glykemický index
  • dostatok vlákniny
  • kapsaicín (pálivá zložka v chilli)
  • tmavá čokoláda, kvalitné kakao
  • cesnak, bylinky a korenie
  • pravidelný pohyb, intenzívne cvičenie
  • alkohol v nízkej miere (poháre červeného vína)
  • pravidelný jednodňový pôst
  • detoxikácia organizmu
  • regulácia nadmernej telesnej hmotnosti
  • pravidelnosti v rámci životného štýlu
  • materské mlieko

Vyššie uvedené faktory sú uvedené v knihe Zápal, skrytý zabijak. 1)


Čo sa deje vo vnútri tela?

Ako už bolo spomenuté, chronický zápal je plazivý, veľmi nenápadný, často o ňom nevieme a môže trvať mesiace až roky. Príznaky bývajú nejasné, neohraničené a často si na ne pacient zvykne alebo ich prisudzuje iným faktorom.

K najčastejším prejavom prítomnosti zápalu patrí:

  • únava,
  • bolesti v krku,
  • kožné vyrážky,
  • upchatý nos, chronická nádcha, časté prechladnutie,
  • bolesti hlavy,
  • zažívacie problémy, nadúvanie, hnačka, zápcha,
  • bolesti kĺbov a svalov,
  • psychická nepohoda, úzkosť, depresia,
  • porucha sústredenosti.

Aj napriek svojej nenápadnosti spôsobuje chronický zápal vážnej choroby, ktoré boli popísané vyššie. Ide naozaj o takmer akúkoľvek chorobu, na ktorú si spomeniete.

Dôvodom, prečo vznikajú chronické choroby sú zmeny v metabolizme a tkanivách, ktoré zápal podporuje. "Chronický zápal poškodzuje cievnu stenu a urýchľuje kôrnatenie tepien, znižuje citlivosť tkanív na inzulín, podporuje tvorbu protilátok proti vlastným tkanivám a spôsobuje zmeny črevnej mikroflóry." 1)

Práve rovnováha metabolizmu a zloženia nášho mikrobiomu je ústredným faktorom pre správne fungovanie nášho organizmu.

Prozápalové správanie, ako je zlá životospráva, fajčenie, stres a pod. poškodzujú naše bunky, ktoré sa nemôžu správne adaptovať na zmeny, a tým dochádza k nerovnováhe metabolizmu. Nerovnováha metabolizmu spôsobuje chronický zápal.

Choroba = príznak vnútornej nerovnováhy, ukazovateľ toho, že sa vo vnútri tela niečo deje

Hlavné príčiny nerovnováhy:

  • nahromadenie škodlivých látok v tele následkom zlej stravy,
  • sedavý spôsob života,
  • stres,
  • nedostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov (dôležité pre vylučovanie škodlivín z tela).

Nahromadené škodliviny (toxíny) v našom tele zhoršujú činnosť pečene (čistia krv) a obličiek (rozvádza vodu po tele), krvného obehu a lymfatického systému a urýchľujú degeneráciu organizmu. Vedú tiež k príčinám predčasného stránutia. 1)


Ukazovatele zápalu v krvi

Omega-3 a Omega-6

Ako najpreukázateľnejší test sa javí meranie pomeru omega-6 a omega-3 mastných kyselín z krvi. Nejedná sa o množstvo hladiny týchto látok v krvi, ale o ich vzájomný pomer, ktorý určuje, ako veľmi je telo náchylné na tvorbu chronických zápalov.

Ideálny pomer týchto kyselín omega-6 a omega-3 je 3:1/2:1. Teda omega-6 je vždy vyššia, ale ideálne by hladina mala byť nižšia ako 4:1. V praxi sa však stretávame so silnou nerovnováhou v podobe 20-50:1. 3)

CRP testy

Známe CRP testy slúžia na zistenie prebiehajúceho zápalu v tele. Vyžiadať si ich môže pacient u svojho všeobecného lekára. Jeho hodnoty sa zvyšujú pri zápale, rozpade buniek a tkanív. ,,Zvýšené CRP v krvi aj pri normálnej hladine cholesterolu zvyšuje riziko chorôb srdca a ciev, najmä infarktu, až dvojnásobne v porovnaní s CRP v medziach normy a je lepším ukazovateľom ako napríklad zvýšený cholesterol”. 1)

V niektorých prípadoch, keď je výskyt zápalu jemný, tieto CRP testy nemusia chronický zápal preukázať. 3)

Homocysteín

Ďalším ukazovateľom prebiehajúceho zápalu v tele je podľa pána doktora Freja Homocysteina, ktorú opisuje vo svojej knihe Zápal, skrytý zabijak, ako malú molekulu, aminokyselinu, ktorá je považovaná za rizikový faktor mŕtvice, infarktu, demencie a rakoviny. spúšťa zápal v tele a mozgu, spôsobuje ďalej kôrnatenie tepien a vyššiu zrážanlivosť krvi.

Vitamín D

Rozbor krvi môže poukázať aj na zníženú hladinu vitamínu D. Až 80% populácie nemá dostatočné množstvo tohto vitamínu, ktorý je kľúčový pre imunitný systém a ako prevencia proti rakovine. 1)

Existuje celý rad ďalších testov, ktorými sú lekári vybavení, ako je test moču, test na črevnú mikroflóru, sedimentácia krvi, leukocyty, trombocyty, test hladiny cholesterolu atď. Aj takýto život ohrozujúci zápal možno odhaliť v rámci krvných odberov na preventívnych prehliadkach.


Chronický zápal ako časovaná bomba

Taký zápal môže v tele prebiehať mesiace až roky naozaj plíživo, až nakoniec buchne ako časovaná bomba. Chronický zápal nepostihuje len jeden orgán, ale prejavuje sa viacerými príznakmi. Dlhodobý chronický zápal je spôsobený pretrvávajúcim akútnym zápalom, u ktorého nedošlo k odstráneniu príčiny alebo vzniká ako dôsledok chronického dlhodobého dráždenia stresom, chemikáliami, zlou stravou. 1)

  • ľudia s oslabenou imunitou,
  • pacienti s chorobou srdca a ciev,
  • pacienti s cukrovkou,
  • ľudia s nadváhou,
  • ľudia so zápalmi zubov a ďasien,
  • pacienti s psychickým ochorením,
  • ľudia trpiaci únavou,
  • starší ľudia,
  • ľudia s autoimunitným ochorením,
  • všetci, ktorí majú tieto rizikové faktory v rodine.

 


Prozápalová a protizápalová strava

Prozápalová strava

  • priemyselne spracované potraviny, polotovary,
  • údeniny, údené mäso,
  • strava v rýchlych občerstveniach,
  • vyprážané jedlá,
  • priemyselne vyrábané mliečne výrobky,
  • stolové rastlinné oleje,
  • stužené tuky, margaríny,
  • biela pšeničná múka,
  • sladké a slané pečivo,
  • bravčové mäso a mäso z bitúnku.

Protizápalová strava

  • potraviny v prírodnom stave,
  • strukoviny, orechy, semienka, niektoré obilniny,
  • fermentované potraviny, vrátane mliečnych,
  • zelenina,
  • ovocie (obmedzenie sladkého a citrusov),
  • olivový a rybí olej,
  • vajcia a mäso v bio kvalite,
  • sladkovodné ryby, niektoré morské. 1)

Pozor si dajte predovšetkým na tieto potraviny

Pšeničný lepok

Lepok obsiahnutý v pšenici môže vyvolávať intoleranciu, celiakiu, ale aj chronický zápal. Zvyšuje črevnú priepustnosť a poškodzuje tkanivá a orgány aj mimo zažívací systém.

Známe autoimunitné zápalové ochorenie celiakia je geneticky podmienené a charakterizované trvalou neznášanlivosťou lepku. Sprievodným znakom sú zápalové zmeny sliznice tenkého čreva. Nedokonalým natrávením lepku vznikajú nerozštiepené časti, ktoré aktivujú črevný imunitný systém, ktorý naruší ochrannú črevnú bariéru. V tenkom čreve dochádza k črevnej priepustnosti ak poruche vstrebávania všetkých živín z potravy: vitamínov, minerálov, stopových prvkov i vody.

K takému poškodeniu dochádza postupne, po niekoľkých rokoch. Dlho sa táto forma intolerancie môže javiť bezpríznakovo. Až 99% ľudí s reakciou na lepok si toho nie je vedomá.

Celiakia je spätá s fyzickými ťažkosťami ako je únava, nadúvanie, syndróm dráždivého čreva, osteoporóza, migréna, choroby srdca, anémia, reumatoidná artritída, pokles funkcie štítnej žľazy, rakovina. Patria sem však aj psychické problémy ako sú úzkosti, depresie či poruchy nervového systému.

Konvenčné mliečne produkty

V knihe Život bez zápalu sa uvádza, že až 70% svetovej populácie nedokáže tráviť mlieko. Mnohí vedci údajne považujú intoleranciu laktózy a poruchy trávenia mlieka za prirodzenú časť vývoja. Mlieko je zaťažujúcou potravinou pre náš zažívací systém. Mlieko je častým alergénom a spúšťačom zápalov ako sú choroba žalúdka, zápcha, hnačka, kožné prejavy, problémy s dýchaním.

Priemyselným spracovaním mlieka a jeho pasterizáciou sa ničia nežiaduce mikroorganizmy, ale aj prospešné kultúry. Mlieko sa tepelne upravuje, aby sa z neho dostali prípadné baktérie, ktoré prežili aj dávky antibiotík.

Nemusíme všetky mliečne výrobky zo svojej stravy vylúčiť. Pokiaľ kupujete mlieko, radšej vyberajte nehomogenizované a nepasterizované a pite ho vždy ideálne teplé.

Medzi ponáhľanejšie mliečne produkty patrí kefír, biely jogurt a cmar, pretože obsahujú lepšie stráviteľné bielkoviny a menej laktózy. 2)

Nadmiera červeného mäsa

Rozlišujte medzi bielym (ryby, kuracie) a prozápalovým červeným mäsom (hovädzie, bravčové). Červené mäso podporuje zápalové procesy v tele, zvyšuje riziko kôrnatenia tepien, srdcových porúch, je rizikovým faktorom pre vznik rakoviny a Alzheimerovej demencie. Celkovo vo vyššej miere vedie k vzniku civilizačných chorôb.

Mnohé štúdie potvrdili, že bezmästá strava alebo strava s nízkym množstvom mäsa znižuje zápallivosť v tele.

Pri konzumácii mäsa sa odporúča vyberať mäso v bio kvalite alebo od farmárov. Hydina aj dobytok sa prikrmujú hormónmi a antibiotikami, preto nie je kvalita často dostatočná. 2)


Čo do svojho jedálnička môžete zaradiť ihneď

Protizápalová kurkuma

Známe korenie s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami je hojne používané už od pradávna, predovšetkým v Indii. Účinnou látkou je kurkumín, ktorý zastavuje rast niektorých baktérií, parazitov a plesní. Existuje vyše 2.000 štúdií, ktoré poukazujú na jej liečebné pôsobenie. Uvádzajú sa aj účinky proti Alzheimerovej demencii, pozitívny vplyv na blokovanie rakovinových buniek, regeneráciu pečene a pri reume či ochorení kĺbov. 1)

Omega 3 mastné kyseliny

Ako je to s omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami? Obe mastné kyseliny sú pre ľudský organizmus dôležité a telo sa bez nich nezaobíde a zároveň si ich samo nevie vyrobiť. Preto obe tieto zložky musíme telu dodávať, avšak aj tu treba strážiť, či prevažujú tie správne.

Všeobecným pravidlom platí, že Omega-6 máme nadbytok a Omega-3 nedostatok, avšak potrebovali by sme mať tento pomer presne naopak, ako už bolo spomenuté vyššie pri téme Ukazovateľ zápalu v krvi.

Omega-6 mastné kyseliny nájdeme v bežne dostupných olejoch, ktoré používame často na dennej báze ako je slnečnicový, repkový, palmový olej, sezamový olej, kukuričný olej. Nadmerný príjem Omega-6 má nežiaduce účinky a vedie k chronickým zápalom av dôsledku toho ďalej k civilizačným chorobám.

Prospešné omega-3 zmierňujú zápalové procesy v tele. Zdrojom týchto prínosných kyselín je rybí tuk, olivový olej, orechy, semienka, predovšetkým ľanové semienko alebo chia semienka a sladkovodné aj morské riasy, ďalej napríklad tekvica a avokádo. Tieto omega-3 prispievajú k správnej činnosti kardiovaskulárneho systému ak mentálnemu zdraviu.

Pri riešení problematiky chronických zápalov by sme mali aplikovať princípy čínskej medicíny, ktorá je založená na celistvosti a prepojení. Zaoberá sa spojitosťami a vzťahmi. Myseľ, telo, emócie, každý orgán, ale aj prostredie a každú vec dáva do súvislostí. 4) V skratke sme tým, čo jeme a čím sa okolo seba obklopujeme.

Myslite na to každý deň a prevezmite zodpovednosť za svoje zdravie. Postupnými krôčikmi sa učte zlepšovať svoju dennú rutinu a doprajte svojmu telu pohyb, harmóniu a vyváženú kvalitnú stravu.

Štítky

Najobľúbenejšie

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

15. 1. 202447298x prečítané

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

8. 1. 202425902x prečítané

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Najväčší predajca kvalitných
produktov tianDe

Doprava zadarmo pri nákupe
nad 60 €

Darčeky na nákup nad 40 €
podľa vášho výberu

Pravidelné zľavové akcie
a súťaže o produkty

Staňte sa súčasťou nášho kráľovstva

#kralovstvi_tiande_official

Staňte sa kráľovnou

a získajte tretinu kráľovstva k tomu

Pridajte sa do klubu tianDe kráľovien.
Zaregistrujte sa a zadarmo dostanete
VIP kartičku s tianDe ID, s ktorou máte
kedykoľvek všetky produkty o 1/3 lacnejšie .