Království tianDe

Tipy na sviatočné dobroty, ktoré si zamiluje celá rodina

26.08.23 676x prečítané

Sviatky sú ideálnym časom na spojenie rodiny nasávania vianočnej atmosféry a užívania si dobrého jedla. V tomto blogovom článku nájdete inšpiráciu a tipy na netradičné sviatočné dobroty, ktoré si zamiluje celá vaša rodina.

Zdieľať



Tipy na sviatočné dobroty, ktoré si zamiluje celá rodina

Vianoce nie sú len darčeky a stromček. Je to čas stretávania sa s priateľmi a rodinou. Chvíle, kedy sa môžeme stretnúť pri jednom stole a spoločne si užiť jedinečnú sviatočnú atmosféru . Blysnite sa pred návštevou ako dokonalí hostitelia. Pripravte slávnostné pohostenie , ktoré hosťom vykúzli úsmev na tvári. S našimi tipmi a receptami budete za majstra teplej i studenej vianočnej kuchyne. Aj keď napríklad nie ste vo varení a pečení úplní profíci.

Jednohubky nikdy neurazia

Táto klasika zrejme nechýba na žiadnom sviatočnom stole. Dajú sa pripraviť naslano aj na sladko , v tradičnom variante s pečivom aj v odľahčenej verzii bez neho . Buďte v zdobení kreatívni a skúste ich tento rok trochu inak. Fantázii sa medze nekladú. Rožkom síce nič nepokazíte, ale je to trochu nuda. Vybrané dobroty servírujte napríklad na paprike alebo plátku uhorky. Spodky jednohubiek môžete vykrojiť aj z rôznych druhov celozrnných chlebov. U hostí s nimi rozhodne zažiarite.

7 kombinácií, za ktoré si od hostí vyslúžite pochvalu

  1. Paprika + tvarohová nátierka s pažítkou + údený losos + vetvička kôpru + gulička hroznového vína
  2. Koliesko uhorky + mäkký kozí syr + losos v sezame + rukola + kúsok pomaranča
  3. Koliesko uhorky + vajíčková nátierka + mladé klíčky + reďkovka
  4. Mozzarella + cherry paradajka + lístok bazalky + oliva
  5. Figy + balkánsky syr + rukola + pár kvapiek balsamica + Prosciutto
  6. Celozrnný plátok pečiva + guacamole + chips parmezánu + mandarínka
  7. Plnená rolka: plátok uhorky + schwarzwaldská šunka + syr feta + balsamico + mango

Lososové kúsky v sezame a mede

Aké by to boli Vianoce bez nejakej rybej špeciality? Grilované kúsky lososa v sezamovom kabátiku si zamilujú malí aj veľkí. Hodí sa na jednohubky aj do šalátu a chutia teplé aj studené.

Na lososa v sezame budeme potrebovať:

  • 2 porcie lososa bez kože
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica balsamica
  • 1 lyžica teriyaki omáčky (voliteľné)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • šťava z polovice limetky
  • mix sezamových semienok

Najskôr si pripravíme marinádu. Vyšľaháme spoločne med, balsamico, teriyaki, olivový olej a limetkovú šťavu. Lososa si pokrájame cca na 2 cm kocky a tie naložíme do marinády. Necháme asi pol hodinky odpočívať. Kúsky lososa preložíme do zapekacej misy, posypeme sezamom a pečieme 15 minút v predhriatej rúre na 200 °C.


Kto je vybavený, nie je prekvapený. Okamžitá záchrana pre nečakaných hostí

Medzi sviatkami sa niekedy stane, že vám na dvere zaklope nečakaná návšteva. Aj keď v tej chvíli nemáte čerstvo napečené, zachovajte pokoj. Nápadité pohostenie sa dá naservírovať aj do desiatich minút.


1) Stávka na istotu je obložený tanier . Naaranžujte naň pestré druhy syrov, kvalitných údenín a preložte ich pestrofarebnou zeleninou.

2) Zaobstarajte si do zásoby rôzne oriešky, krekry , olivy a sušené ovocie. Tie stačí rozdeliť do mištičiek a zobanie k welcome drinku máte hotové.


Zapečené šampiňóny so syrom

Zapečené šampiňóny sú výbornou pochúťkou za tepla aj za studena. Podávame ich ozdobené lístkom čerstvej bazalky.

Plnené šampiňóny - sviatočné pohostenie - Kráľovstvo TianDe

Čo si pripravíme na zapečené šampiňóny:

  • 20 menších šampiňónov
  • olivový olej na pomazanie
  • 100 g slaniny
  • 1 jarná cibuľka
  • 100 g tvrdého kozieho syra
  • čerstvý tymián
  • 4 cherry paradajky
  • olivy
  • soľ a korenie podľa chuti

Z očistených šampiňónov odstránime nožičky, tie dáme bokom. Hlavičky rozložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme olivovým olejom. Slaninu nakrájame nadrobno a zmiešame s nastrúhaným syrom a nakrájanou cibuľkou. Do zmesi pridáme pokrájané nožičky šampiňónov, podľa chuti okoreníme soľou, čiernym korením a rozdrveným tymiánom. Zmesou plníme šampiňóny, navrch dáme plátok cherry paradajky alebo olivy a dáme piecť do vopred rozpálenej rúry. Pečieme cca 30 minút pri 180 °C.


Na chlebíček alebo ako dip. Nátierky na sviatočnú tabuľu nesmú chýbať

Nátierky sú skvelé na chlebíčky, jednohubky aj ako dipy k čerstvej a pečenej zelenine . Stačí nakrájať mrkvu, papriku, stopkový zeler alebo šalátovú uhorku na hranolky a môžete podávať. Na pečenie sa potom najviac hodia batáty, zeler a mrkva. Zeleninové hranolky rozložte na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a pečte cca 20 minút pri 180 °C.

Ľahký jogurtový dip

  • 250 ml plnotučného jogurtu
  • 3 roztlačené strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica nasekanej pažítky

Nátierka z pečenej tekvice

  • 250 g tekvica hokkaido
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 3 lyžice olivového oleja
  • čerstvý tymian
  • 2 lyžice plnotučnej smotany
  • 1 lyžička soli
  • štipka korenia
  • 1 lyžica lahôdkového droždia

Očistenú tekvicu zbavíme semienok, nakrájame na mesiačiky, posypeme tymianom a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme cca 30 minút pri 180 °C. Preložíme do misy, osolíme, okoreníme, prisypeme slnečnicové semienka a všetko dohladka rozmixujeme. Dochutíme lahôdkovým droždím a zjemníme smotanou. Tekvicová nátierka je výborná teplá aj studená.

Guacamole

  • 1 zrelé avokádo
  • 80 g cherry paradajok
  • menšia červená cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 olúpaný strúčik cesnaku
  • šťava z limetky
  • podľa chuti korenie a soľ
  • podľa chuti čerstvý koriander

Avokádo rozkrojíme a vyberieme z neho kôstku. Lyžicou vydlabeme dužinu, dáme do misky a vidličkou roztlačíme. Paradajky a cibuľku pokrájame na drobno a zmiešame s avokádom. Pridáme prelisovaný cesnak, olivový olej, na drobno nasekaný koriander, šťavu z limetky a okoreníme. Guacamole najlepšie chutí vychladené.

Sladké pečenie aj nepečenie

Málokto si asi dokáže predstaviť Vianoce bez vône škorice, zázvoru, čokolády a vanilky . Na rad preto prichádzajú pečivo. My sme trochu kúzlili a vymazlili sme sladkosti aj z vybraných tianDe ingrediencií . Nepotrebujete žiadne špeciálne kulinárske zručnosti. Recepty sú jednoduché a časovo nenáročné . Do príprav bez obáv zapojte aj malé deti.

Mandľové zázvorky

Z čoho budeme piecť:

  • 200 g mandľovej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 4 vrecká zázvorového nápoja
  • 100 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • pol lyžičky škorice
  • 2 lyžičky vanilkovej arómy
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • na zdobenie podľa chuti 30 g bielej alebo tmavej čokolády

Čo s tým všetkým urobíme:

  • Maslo so zázvorovým nápojom, žĺtkami, medom, citrónovou šťavou a vanilkovou arómou vymiešame do hladka.
  • Vmiešame mandľovú múku, prášok do pečiva, škoricu a citrónovú kôru.
  • Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke cca hodinu odležať.
  • Rozdelíme na 28 rovnakých dielikov, z ktorých v dlaniach vyvaľkáme guličky.
  • Guličky dáme na plech vyložený papierom na pečenie a stlačíme na placky s priemerom 5 cm. Skvele na to poslúži pečiatka na sušienky alebo dno plechového hrnčeka.
  • Pečieme 10 minút vo vopred rozpálenej rúre na 160 ° C - horúčavzduch.
  • Upečené sušienky necháme vychladnúť a zdobíme vo vodnom kúpeli roztavenou čokoládou.

Rýchle sladké prekvapenie

Nie ste práve majstri v sladkom pečení? To vôbec nevadí. Aj cukrovinky sa dajú pripraviť bez dlhého postávania pri rúre na pečenie. Takou rýchlovkou sú napríklad sušené slivky a datle, ktoré len naplníte svojim obľúbeným orechovým krémom a obalíte v roztavenej čokoláde.

Mandlovo-kokosové proteínové guličky

Čo budeme potrebovať:

  • 50 g mletých mandlí
  • 50 strúhaného kokosu
  • 100 g kešu masla (alebo jemné mandľové)
  • 50 g medu
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 10 g (cca 1 PL) jahodového proteínového kokteilu
  • strúhaný kokos a čokoláda na obalenie

Čo s tým všetkým urobíme:

  • Všetky suroviny zmiešame dohromady.
  • Rozdelíme na 18 rovnakých kúskov, z ktorých v dlaniach vyvaľkáme guličky.
  • Necháme v chladničke 20 minút stuhnúť.
  • Polovicu guličiek obalíme v kokose a zvyšnú polovicu v čokoláde.
  • Necháme odležať do druhého dňa, aby sa chute lepšie spojili.

A ešte jedna sladká bodka na koniec. Horúce ovocie so zázvorom a škoricou

Horúce korenené ovocie skvele doplní zmrzlinu, sladký koláč aj grilovaný steak. Dá sa pripraviť z manga, jabĺk, hrušiek, pomarančov, čučoriedok i malín . Kombinovať môžete podľa ľubovôle.

Väčšie ovocie zbavte šupky a nakrájajte na kocky, menšie plody nechajte v celku. Vložte do kastrólika s nepriľnavým povrchom, podlejte trochou vody, pridajte zázvorový nápoj tianDe , škoricu a klinčeky . Priveďte do varu a za stáleho miešania nechajte dusiť do zmäknutia. Podľa chuti doslaďte medom alebo javorovým sirupom.

Prajeme dobrú chuť a nech sa vám oslavy najkrajších sviatkov v roku vydarí :)

Štítky

Najobľúbenejšie

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

15. 1. 202434289x prečítané

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

Kúzlo prírody pre ťažké, opuchnuté a unavené nohy? Poznáme recept

8. 1. 202423909x prečítané

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Najväčší predajca kvalitných
produktov tianDe

Doprava zadarmo pri nákupe
nad 60 €

Darčeky na nákup nad 40 €
podľa vášho výberu

Pravidelné zľavové akcie
a súťaže o produkty

Staňte sa súčasťou nášho kráľovstva

#kralovstvi_tiande_official

Staňte sa kráľovnou

a získajte tretinu kráľovstva k tomu

Pridajte sa do klubu tianDe kráľovien.
Zaregistrujte sa a zadarmo dostanete
VIP kartičku s tianDe ID, s ktorou máte
kedykoľvek všetky produkty o 1/3 lacnejšie .