Připravte se na léto ve velkém stylu! Teď máte šanci získat luxusní plážovou tašku za 1 Kč k vašemu balíčku oblíbených produktů.

Království tianDe

Ako na zdravý jedálniček z pohľadu TČM

26.08.23 12730x prečítané

Čo všetko odporúča tradičná čínska medicína?

Zdieľať



Ako na zdravý jedálniček z pohľadu TČM

Terapeuti tradičnej čínskej medicíny považujú harmonicky vyladené jedlo za najlepšiu prevenciu chorôb aj za liek na už vzniknuté zdravotné neduhy. Dietetika TČM si zakladá na stravovaní v súlade s ročnými cyklami, potrebou jednotlivých orgánových okruhov, s telesnou konštitúciou a vyvážením energií Jin a Jang . Okrem výživovej hodnoty potravín berie do úvahy aj ich chuťový a termický vplyv. Rovnováha vo všetkých smeroch rovná sa zdraviu .

Termický vplyv stravy

Každá potravina má vlastný termický účinok , teda schopnosť vyvolávať v nás pocity chladu alebo tepla . Niektoré ochladzuje, iné zahrieva a sú aj potraviny termicky neutrálne. Vhodne zvolenou skladbou potravín môžeme správne vybalansovať energetickú nerovnováhu v tele . Odbúrať nadmieru chladu (Jin) a naopak tepla (Jang). A to nielen s ohľadom na ročné obdobie, ale aj na energetické a konštitučné nastavenia nášho tela.

Čínska medicína rozlišuje 5 možných energií

  1. studená - silný Jin
  2. horúca - silný Jang
  3. chladná - Jin
  4. teplá - Jang
  5. neutrálna - vyrovnaná energia Jin a Jang

Termické vlastnosti potravín môžete zmeniť

Ich pôsobenie na pocity nášho tela ovplyvňuje aj kulinárska úprava , teda varenie, pečenie alebo dusenie aj dĺžka samotnej prípravy. Studenú energiu určitej potraviny potom môžete napríklad neutralizovať zahrievacou potravinou . Ochladzujúci jogurt napríklad vybalansujete pridaním hrejivej škorice.

Zahrievacia strava zvyšuje jangovú energiu v tele

Zrýchľuje, prehrieva, sťahuje a podporuje cirkuláciu. Napospol sem patrí všetko teplé jedlo, pokrmy z jednej panvice, varené, dusené, pečené mäso i zelenina a dlho ťahané vývary.

Zahrievacie potraviny

  • Ovocie: predovšetkým tepelne spracované; marhule, hrozienka, čerešne, mango, papája
  • Zelenina: cibuľa, pór, pažítka, tekvica, horčica, batáty, fenikel, chren
  • Obilniny, strukoviny, orechy: guľatozrnná ryža, pohánka, pšeno, vlašské orechy, kokos, píniové semienka
  • Živočíšne produkty: maslo, kuracie, jahňacie, zverina, všetko pečené a grilované mäso
  • Nápoje: kakao, zlaté mlieko, šalviový čaj, alkohol a káva
  • Korenie: škorica, klinček, korenie, chilli, kurkuma, karí, oregano, muškátový orech, nové korenie, aníz, cesnak, zázvor, kôpor

Ochladzujúca strava zvyšuje jinovú energiu v tele

Spomaľuje, uvoľňuje, ochladzuje krv a prečisťuje horúco a zbavuje toxínov. Všeobecne sem patrí všetka surová zelenina a ovocie, blanšírované či krátko varené a dusené jedlá a studené nápoje.

Ochladzujúce potraviny

  • Ovocie: všetky citrusy, banán, melón, ananás, jahody, jablká, hrušky, hrozno
  • Zelenina: uhorka, paradajka, zeler, zelená listová zelenina, riasy, čakanka, špargľa, čerstvé klíčky, rebarbora, baklažán, cuketa
  • Obilniny a strukoviny: sója, tofu, kukurica, jačmeň, dlhozrnná ryža, mungo
  • Živočíšne produkty: syry, jogurty, králičie mäso
  • Nápoje: zelený čaj, matcha tea, mätový čaj, minerálne vody
  • Korenie: sójová omáčka, miso

Neutrálna strava udržuje vyrovnanú energiu Jin a Jang v tele

Ideálne dopĺňa a spestruje jedálniček v každom období a je vhodná pre všetky energetické typy. Patrí sem väčšina obilnín a druhov mäsa, z ovocia potom bobuľoviny a chuťovo neutrálna zelenina.

Neutrálne potraviny

  • Ovocie: avokádo, datle, figy, slivky, všetky bobuľoviny
  • Zelenina: kapusta, červená repa, mrkva, kvaka, hrášok, zemiaky, brokolica, kaleráb, fazuľky, huby shiitake, lesné huby
  • Obilniny, strukoviny, orechy: amarant, quinoa, raž, bulgur, červená šošovka, kuskus, špalda, mandle, lieskové orechy, sezam, tekvicové semienko
  • Živočíšne produkty: bravčové, hovädzie, morčacie mäso, ostriež, pstruh, platesa, kapor, losos, mlieko, vajcia
  • Nápoje: voda, šípkový čaj, šťava z hrozna, pu-erch, čierny čaj
  • Korenie a sladidlo: med, šafran, sladké drievko, trstinový cukor

Päť elementov, patero chutí

Každému z piatich období v roku vládne jeden energetický element. Drevo vládne jari, Oheň panuje v lete, prvok Zeme sa spája s prechodným obdobím neskorého leta, Kov patrí k jesene a Voda je priradená zime. Elementy pentagramu sa navzájom podporujú, ovplyvňujú a striedajú sa v priebehu dňa, celého roka i života. S každým elementom sa spája určitá chuť. Jej pôsobenie v organizme potom zodpovedá určitým orgánom pentagramu a spája sa s určitou emóciou. Chuťovým účinkom dokáže potravina uviesť do rovnováhy, vyživovať a harmonizovať jednotlivé orgánové okruhy . Harmonická strava podľa TČM sa v ideálnom prípade pozostáva zo všetkých týchto piatich chutí.

  1. Kyslá chuť patrí orgánu Pečeň
  2. Horká chuť sa spája s orgánom Srdca
  3. Sladká chuť patrí k Slezine
  4. Pikantné patrí orgánu Pľúca
  5. Slaná sa spája s orgánom Ľadvin

V stravovaní podľa TČM platí: udržujte chute a energiu v rovnováhe

Ste aktívna, horkokrvná, červenú vám často tváre? Schlaďte sa

Prospejú vám vychladené nápoje, neutrálne a studené potraviny s prevahou surového ovocia a zeleniny, horké a kyslé.

Ste pasívni, večne prechladnutí a pobledlí? Zahrejte sa

Zimomrivosť vyžeňte z tela teplým nápojom, vareným a pečeným pokrmom a pikantným korením. Prospeje vám všetko pálivé, sladké a slané.

TČM pracuje so šiestimi konštitučnými a energetickými typmi

Rovnako ako je to u rastlín, aj každý človek má iný korienok. Čo vo výžive prospieva jednému, môže uškodiť inému. Základom zdravia u každého typu je nájsť v stravovaní balans a správnu mieru. Potlačiť svoju dominanciu. Vlhký typ zaradí do jedálnička potraviny, ktoré ho vysušujú a vylúčia nadbytok cukru, mliečnych výrobkov a bielej múky, suchý typ zase doplnia tie zvlhčujúce. Horúci typ sa zameria na ochladzujúce potraviny a naopak studený na zahrievacie. Nadmerný sa v jedle uskromní a nedostatočný si dopraje poriadny nášup.

1. Horúci typ

človek večne smädný, horkokrvný s červenými tvárami. Je akčné a rýchlo hovorí. Dáva prednosť studeným nápojom. Máva tuhšiu stolicu a málo moču.

2. Studený typ

zimomrivý človek bez pocitu smädu, väčšinou poblednutý. Hovorí pomaly a koná rozvážne. Dáva prednosť teplým nápojom. Máva mäkšiu stolicu a veľa moču.

3. Nadmerný typ

silný a atletický človek s prenikavým hlasom. Je energický a plný elánu. Inklinuje k srdcovým chorobám a vysokému krvnému tlaku.

4. Nedostatočný typ

je chudý so sklonom k podvýžive. Ticho hovorí, je pasívne, bez energie a životného elánu. Trpí na večnú únavu, búšenie srdca a nadmerné potenie.

5. Suchý typ

chudý, ťažko pribúda na váhe. Má sklon k ekzémom, alergiám a suchému kašľu. Trpí často smädom, má suché pery, chraptí a preskakuje mu hlas.

6. Vlhký typ

človek so sklonom k nadváhe či obezite, býva večne unavený a bez energie. Trápi ho na časté zahlienenie, opuchy celého tela a zadržiavanie vody.

Neberte jedlo iba ako palivo pre telo. Spojte jedenie s radostným zážitkom

Proces správneho trávenia začína už v ústach pri žuvaní. Jedzte bez zhonu. Venujte svoju pozornosť iba a len tomu, čo máte práve na tanieri. Vedomé jedenie prinesie úžitok vášmu telu a podporíte svoje zdravie.

  • jedzte pestro a primerane
  • neponáhľajte
  • nehltajte
  • poriadne žujte

Každé jedlo má svoj čas. Ako tikajú orgánové hodiny?

Načasujte si svoj stravovací rytmus podľa orgánových hodín. Najväčšiu zásluhu na dobrom trávení má žalúdok . Ten je na vrchole svojej aktivity od 7. do 9. hodiny rannej. Tu si môžete dopriať výdatné raňajky. Jeho aktivita klesá medzi 19. a 21. hodinou. Počítajte s tým, že trávenie trvá aj niekoľko hodín, preto si večeru doprajte s mierou a predstihom.

Aj v tradičnej čínskej dietetike platí, že každý človek je iný a podľa toho k sebe tiež pristupujte. Naučte sa vnímať svoje telo. Len tak spoznáte, čo vám robí alebo nerobí dobre. Po dobrom jedle by ste sa mali cítiť lepšie ako pred ním. Pokiaľ u vás táto zásada neplatí, je najvyšší čas na zmenu.

Štítky

Najobľúbenejšie

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

Konečne vám ich môžeme prezradiť! 2 novinky kráľovských rozmerov

15. 1. 202482965x prečítané

Urobte si lymfatickú masáž doma. Pozrite sa, ako na to.

Urobte si lymfatickú masáž doma. Pozrite sa, ako na to.

26. 8. 202340789x prečítané

Páčil sa vám tento príspevok? Pošlite ho ďalej…



Najväčší predajca kvalitných
produktov tianDe

Doprava zadarmo pri nákupe
nad 76 €

Darčeky na nákup nad 40 €
podľa vášho výberu

Pravidelné zľavové akcie
a súťaže o produkty

Staňte sa súčasťou nášho kráľovstva

#kralovstvi_tiande_official

Staňte sa kráľovnou

a získajte tretinu kráľovstva k tomu

Pridajte sa do klubu tianDe kráľovien.
Zaregistrujte sa a zadarmo dostanete
VIP kartičku s tianDe ID, s ktorou máte
kedykoľvek všetky produkty o 1/3 lacnejšie .